fbpx
Skip links

Лазерно Рязане

Защото знаем колко трудно е да вземеш най-добрите услуги на най-добра цена.

За въпроси и поръчки

Email

info@gentech.bg

Телефон

+359 89 565 7706

Черни и инструментални стоманиДо 8мм
Неръждаеми стоманиДо 6мм
Алуминий и алуминиеви сплавиДо 6мм
МесингДо 8мм

 Отговор до 24 часа с индивидуална оферта

 Висока точност на рязане

 Професионален екип

КАКВО Е ЛАЗЕРНО РЯЗАНЕ?

Лазерното рязане има широк обхват на разпространение. Едно от тях е именно рязането на метали. Независимо дали е черна стомана, неръждаема стомана, алуминий и месинг, лазерното рязане винаги е точно, дава отлични резултати и качество на рязане. Има малка ширина на прореза и малка зона за топлинно въздействие, това прави възможно рязането на сложни детайли и форми с малки отвори.

Самата дума “Лазер” всъщност означава усилване на светлина чрез стимулирано излъчване на радиация – LASER (Light Amplification Stimulated Emission Radiation).

Самият лазерен лъч е колона от светлина с много висок интензитет, с една дължина на вълната или цвят. Типичният лазер с въглероден диоксид и дължината на вълната му, която е инфрачервена е невидима за човешкото око.

За да може файбър лазера да фокусира, използва специална леща или извито огледало. Това всичко се случва в лазерната режеща глава. Лъчът трябва да бъде точно фокусиран, така че формата на фокусното петно и плътността на енергията в това място да са перфектно кръгли и последователно центрирани в дюзата. Така, чрез фокусиране на лазерния лъч надолу до една точка, плътността на топлината на това място е много висока.

Именно тя води до бързо нагряване, топене и частично или пълно изпаряване на метала или материала. При рязане на стомана, топлината на лазерният лъч е достатъчна, за да започне така познатият процес на изгаряне на “кислородно гориво”, а газът за лазерно рязане ще бъде чист кислород, точно като горелка с кислородно гориво. При рязане на неръждаема стомана или алуминий, лазерният лъч просто стопява металите и азот под високо налягане се използва за издухване на разтопения метал при прореза.

Има много други параметри, които също влияят на качеството на рязане. Именно тук идва контролът на качеството. Ако целият процес се следи, качеството на лазерно рязане е стабилно, надеждно и много точно.

Генезис Текнолоджи предлага и огъване на метали с абкант.

МОЩНИ CO2 ЛАЗЕРИ

Лазерно рязане с мощни файбър лазери използват въглероден диоксид. CO2 лазер прокарва електричество през тръба, пълна с газова смес, произвеждайки светлинни лъчи. В тръбите има огледала от всеки край. Едно от тях е напълно отразяващо, а другото е частично, пропускайки част от светлината. Газовата смес е въглероден диоксид, азот, водород и хелий. Подобен тип лазери произвеждат невидима светлина в далечния инфрачервен диапазон на светлинния спектър.

Типичните CO2 лазери за машинна обработка са с мощност от 25 до 100 вата с дължина на вълната 10,6 микрометра.

ФАЙБЪР ЛАЗЕРИ

Този тип лазери са от групана на твърдотелни и използват семенния лазер. Те усилват лъча с помощта на специално проектирани стъклени влакна, които получават енергия от помпени диоди. Общата им дължина на вълната е много малка и това създава малък фокусен диаметър. Те също са по-малки от CO2 лазерите. Поради високата електрическа ефективност, файбър лазерите използват значително по-малко енергия. Това води до огромни икономии на разходите за рязане на детайл. Те също имат дълъг експлоатационен живот от поне 100 000 лазерни часа. Това им помага, да са по ефективни от другите лазери, да имат по-дълъг живот на работа и могат да произвеждат по-силни и стабилни лъчи.

Файбър лазерите са оптимално пригодени за рязане и гравиране на метал, алуминий, неметали като включим дърво и пластмаса. Справят се оптимално и с други материали за рязане. Скоростта при рязане е три пъти по-бърза от CO2 лазерите.